Kruissteekjes op de MMS en daarna (1949 – 1981), mevrouw Sandifort-Sandifort

Kruissteekjes op de MMS en daarna 1949-1981, mevrouw Sandifort-Sandifort

 

Dat sommige voorwerpen in de tentoonstelling op school een lange voorgeschiedenis hebben, zal niemand verbazen. Daarom nog eens bij het begin begonnen.
In de aanloop naar de wetgeving die de basis was voor de oprichting in 1869 (1) van onze school, opende de éérste rijks hogere burgerschool voor jongens op 26 september 1864 de deuren in Groningen, aan de Pelsterstraat (2).  Dat meisjes kort na de oprichting van onze school ook werden toegelaten, was rond 1870 een grote stap.

De eerste MMS werd in 1867 geopend in Haarlem. Het accent lag op taalonderwijs en handwerken (3). Dat was in 1949 - toen aan onze Rijks HBS een MMS werd toegevoegd - niet veel anders! Voor handwerken werd Mevrouw Lies Sandifort - Sandifort aangenomen, die tot 1981 als docente textiele werkvormen lesgaf.

Zij overleed in september 1982; oud-docent N.F. Belder (Frans) schreef in zijn In Memoriam: “(…) Menig docent, die jaar in jaar uit, meer driftig dan geestdriftig, zijn leerlingen moest opjagen om ze op het juiste moment naar het juiste examenniveau op te zwepen, keek vol afgunst naar de vredige, ontspannen nijver knutselende en babbelende groep meisjes in het handwerklokaal. (…)”

Op de MMS hoorde ‘textiele werkvormen’ thuis in het (keuze-)rijtje fijne handwerken, voordrachtskunst, hygiëne, psychologie, sociologie, kunstgeschiedenis en godsdienst. Dat zou de meisjes “opleiden tot een goede huisvrouw of voor een acceptabele baan” (4).

Tineke Koster (5) bevestigt: “In de MMS-klas kregen wij in latere jaren behalve handwerken ook psychologie, kunstgeschiedenis en godsdienstlessen. Voordrachtskunst, sociologie en hygiëne kan ik me niet herinneren.”

Aan het eind van de 1e klas HBS kon een meisje kiezen voor de MMS. Dat verklaart wat Nelleke Borst (6) desgevraagd schreef: “Ook ik heb handwerkles van mevrouw Sandifort gehad. Dat was in de 1e klas, misschien ook de 2e klas, dat weet ik niet meer. Tijdens de les werd er voorgelezen. Het was niet mijn favoriete vak. Onbegrijpelijk dat we al die 'meisjeszaken' van toen, de MMS en handwerken o.a., volstrekt normaal vonden.”

Mijn enige persoonlijke ervaring als leerling met het handwerklokaal was toen ik, met voornamelijk evenzeer gestrafte meisjes, op een middag na 16.10 uur, aldaar werd geïnterneerd.

In het schooljaar 1964-65 was er - net als nu - een lerarentekort. Ook toen werd een beroep gedaan op (nog) onbevoegden. Dr. Oort en rector dr. Labordus van het Gemeentelijk Gymnasium vroegen mij om in lagere klassen les te geven. Zo stond ik in mijn tweede jaar voor de M2-klas! Ik miste daarbij nét mijn jongste zusje Erica als leerling; die zat in M3.
Wiskunde was voor M2-meisjes niet bepaald favoriet; met kunst en vliegwerk hield ik de moed erin. Het - overigens zelden uitgedeeld - strafwerk (10 regels “Ik mag niet te veel kletsen in de les”, te ondertekenen door de ouders) haalde niets uit; dat werd met liefde gemaakt.

Al tien jaar eerder werd het kruissteekwerkje (afbeelding 1) gemaakt, dat op de tentoonstelling te zien is. Te openen een week vóór de Grote Reünie, is in het schoolgebouw zichtbaar gemaakt hoe geschiedenisdocent dr. Jan Willem Verkaik samen met leerlingen uit 5 vwo de tijdlijn van ons schoolbestaan heeft vormgegeven, naast vele foto’s van generaties eindexamenklassen; dit alles in samenwerking met het Schiedams Gemeentelijk Archief.

Komt dit beleven op de Grote Reünie op zaterdag 13 april, vanaf 13.00 uur!

Hans van Iperen                                                                                                          

(1) ‘Historie’, Hans van Iperen, in Nieuwsbrief 0 d.d. 25 juni 2018

(2) https://historiek.net/de-hbs-de-beste-school-van-nederland-1864-1974/71610/

(3) Zorgvuldig bewaard door Tineke Koster (eindexamen MMS 1956)

(4) Mirjam Janssen, De andere schoolstrijd (2013)

(5) 1951 MMS 1956 examen

(6) 1953 HBS-B 1959 examen

 

© 2018 - 2020 SCHRAVENLANT 150 JAAR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel