Beeldmerken / logo's

Beeldmerken / logo's     

De scherpe blik van onze voorzitter Hans van Iperen viel op een tweetal foto’s. Zowel op een foto uit 1967 als op een uit 1989 staan personen met dezelfde trui. De trui draagt het logo van Onder Ons, de leerlingenvereniging van onze school, met daaromheen de tekst “Rijks H.B.S. en M.M.S. Schiedam”. Aan die truien van meer dan 50 jaar geleden kleefde dus genoeg nostalgie om ze als een relikwie te bewaren. Wie heeft anno 2019 nog een exemplaar op de plank liggen? De jubileumcommissie trakteert degene die op 13 april 2019 getooid in zo’n trui de reünie bezoekt. Beloofd!

            

(foto 1 is een detail van foto 0014 in de rubriek ‘wie-kent-wie-en-weet-wat? uit 1967; foto 2 is een detail van een reünie-foto uit 1989)

Deze vondst was voor ons reden om even kort het thema logo-en-school te behandelen.   

Volgens Hans van Iperen was er op de oude H.B.S. geen sprake van een logo. Wel denkt hij zich iets te herinneren als een grijs vlakje dat altijd opdook bij de naam van de school, maar meer dan dat was het zeker niet. Leerlingenvereniging Onder Ons daarentegen pakte (al in 1903?) flink uit met een klassiek beeldmerk van twee vervlochten O’s met rondom de tekst S.H.B.S.B.  Bestuursleden van Onder Ons droegen bij officiële gelegenheden een gesmede zilveren uitvoering om hun hals.

    

Waarschijnlijk pas bij de overgang van HBS/MMS naar scholengemeenschap havo-vwo en de verhuizing naar een nieuw gebouw in Nieuwland ontwerpt tekendocent Albert Slot het wapen van de school Schravenlant. In de voorstelling verenigt hij de symboliek van boek, passer en het gevleugelde paard. RSG is de afkorting van Rijksscholengemeenschap. We vonden een paar mooie variaties op de creatie van Albert Slot. Een ons (nog?) onbekende kunstzinnige leerling tekende ter gelegenheid van Kolderdag (anno…?) deze prachtige persiflage, waarin het gevleugelde paard wordt vervangen door een ijdele heer Van Dijk, docent handelswetenschappen/M&O. Waarom, en in welke context is een vraag die we graag beantwoord zien. Een andere variatie op het oude logo is de toepassing die de kippengroep eraan gaf. De kippenversie werd o.a. gebruikt op de adoptiebewijzen die rond Pasen werden verkocht om graan voor het pluimvee te kunnen kopen. De kippengroep, officieel Schravenlants Verzorgingsgroep Pluimvee geheten (“steun de S.V.P., a.u.b.”) kaapte ook het nieuwe logo van de hand van ontwerper Ab Koning. De vereenvoudigde voorstelling van een lezende mens gaf goede gelegenheid om er zelf wat mee te doen. Menig verveeld moment achter een toetsblaadje is ermee gevuld. Een boek wordt een kip, alsof het ervoor gemaakt is.  

Over het tegenwoordige logo mag de jubileumcommissie over 25 jaar iets zeggen. Voorlopig vieren wij de 150ste verjaardag van de school onder een feestelijke variatie met ballonnen.

  

Theo Clarijs

 

© 2018 - 2020 SCHRAVENLANT 150 JAAR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel