Backers op de HBS

klas 4B 

Backers op de HBS

Mijn overgrootvader was Johannes Adolf Backer (1842-1911). Hij was apotheker in de Boterstraat 58 te Schiedam en was getrouwd met Anna Catharina Adriana van der Kloes (1848-1933). In onze familie zijn zij het begin van de Schiedamse tak, die bij nader inzien ook de “apothekerstak” genoemd kan worden. Zij kregen acht kinderen waarvan er zeven naar de HBS gingen. Dat was niet alleen omdat het schoolgebouw zo dicht bij huis was, maar vooral omdat vader Backer voor zijn kinderen een gedegen opleiding nastreefde. Hoewel de HBS oorspronkelijk bedoeld was als technische opleiding voor jongens, stuurde hij ook zijn twee dochters naar deze school. De twee meisjes tot de vierde klas, de vijf jongens deden eindexamen en volgden het hoger onderwijs. Het was opvallend dat vier kinderen van Johannes Adolf apotheker zijn geworden. Een vijfde, zijn dochter Anna Catharina Adriana, werd apothekersassistente en trouwde later met een apotheker.

           

 

echtpaar Backer                                         apotheek Boterstraat                       op de binnenplaats van de apotheek

De oudste zoon, Jan Dam Backer (1872-1954), kwam in 1884 als één der 21 leerlingen in de eerste klas (de typering “brugsmurf” bestond toen nog niet en is misschien ook al weer uitgestorven). De klas telde 21 leerlingen en onder hen waren 6 meisjes. De eerste maal dat meisjes tot de HBS werden toegelaten. Geen van deze zes haalde de eindstreep. Zijn zuster Johanna Adolphina en broers Jan en Frans volgden in 1895,1896 en 1898. De drie broers werden apotheker, Dam in Almelo, Jan in Vlaardingen (Hoogstraat) en Frans in Schiedam (Het Gouden Hert in de Sint Liduinastraat), Johanna Adolphina in Heerenveen.

      

vlnr: Johanna Adolfina, Jan Dam, Louis, Adriaan, Anna catharina, Jan, Frans

De broers waren ook actief in Onder Ons. Jan maakte deel uit van het eerste (definitieve) bestuur in 1903, Frans, secretaris/penningmeester in de twee jaren daarna en later in 1929, 1930, 1931 en 1933. In 1958 zaten beiden in de lustrumcommissie bij het 90-jarig bestaan van de school, annex het 55-jarig bestaan van Onder Ons.
Dam schreef in 1949 zijn herinneringen in de jubileumuitgave ter gelegenheid van 80 jaar HBS.

De tweede generatie Backers op de HBS waren de twee zonen van Jan: Louis Jan en Jan Dam. Ook zij namen, zoals de meeste familieleden, ruim de tijd om het examen te halen. In de eindexamenklas kreeg vader Jan hier genoeg van en stuurde eerst Louis en twee jaar later Dam naar een bevriende directeur van de HBS in Den Helder. Daar in huis werd er streng op toegezien dat het examen met ernst werd voorbereid. Beiden zijn voor het examen geslaagd.
Ikzelf vormde, als kleinzoon van Jan, in mijn eentje de derde generatie op de HBS. Kenmerkend voor deze periode (1955-1963) kan worden vermeld dat de leerstof op school mij maar matig interesseerde. Mijn tijd en energie besteedde ik vooral aan een grote verscheidenheid van buitenschoolse activiteiten: het Onder Ons-bestuur, organisatie van feestavonden, toneelspelen, het schrijven (met Mari en Els Giphart) van twee cabaretvoorstellingen en de uitvoering daarvan (één bij het afscheid van directeur Oort).

              

vlnr: Louis jan, Jan Dam, Rob Gtrootendorst en Jan backer, Mijndert Witsel, Roel van Iperen en jan Backer

Later, als oud-leerling, heb ik met veel plezier mijn bijdrage geleverd aan de viering van het 100-jarig bestaan, onder andere als Graaf di Rocco Marina in de Waaier van Goldoni (op de foto samen met Crespino, Rob Grootendorst) en de reünie van oud-leerlingen ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan in 1979. Ik was de laatste Backer op de HBS. Of er nog Backers op het Schravenlant komen weet ik niet. Het zal in ieder geval nog even duren aangezien mijn kinderen en kleinkinderen tot nu toe in Vlaardingen schoolgingen.

Jan Backer

 

© 2018 - 2020 SCHRAVENLANT 150 JAAR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel