Foto's, wie-kent-wie-en-weet-wat?

wie-kent-wie-en-weet-wat? is de nieuwsbrief-rubriek waarin wij foto's plaatsen die vragen om namen en toelichting.

Herken je iets of iemand op deze foto’s? Laat het ons weten en stuur je opmerking of verhaal naar reunie@schravenlant.nl onder vermelding van het fotonummer.

foto 0001

Op deze foto staan een aantal voor mij zeer bekende personen: op de voorste rij 2e rechts staat mijn vader Henk Hoek (1912-1977), op de achterste rij in een donkere trui zijn oudere broer Ten( Cornelis) Hoek en schuin voor hem Aai Hoogendijk, huisarts, wonende op de Tuinlaan. Wat een herkenning en herinnering!!! Ik denk dat ze een voetbalwedstrijd speelden met of tegen elkaar. Met vriendelijke groet, Carien Hoftijzer-Hoek

 

foto 0002

foto 0003:

Foto 0003 werd herkend door een leerling van de RijksHBS van 1960 tot 1966:  “De foto toont een protestmars die gehouden werd op 1 april 1963. Aanleiding was een artikel in het Rotterdams Nieuwsblad, dat bedoeld was als 1 april grap. In dit artikel werd melding gemaakt van een demonstratie door leerlingen n.a.v. de slechte staat van het gebouw:  Jaap Karel, leerling 5deklas besloot tot actie over te gaan en een echte protestmars te organiseren. Tientallen leerlingen liepen met of zonder spandoeken mee waaronder ondergetekende. Het volledige krantenartikel bevindt zich in mijn plakboek”
Jacqueline van Asten – Noordijk (leerling RHBS 1960-1966)

 

foto 0004:

Het duidelijkste antwoord komt van Ingrid Bouwer-Van der Nat: “Foto 0004 is gemaakt tijdens het “Artisjokken” in of rond het jaar 1990. We moesten ons allemaal als een kunstwerk (of iig iets kunstzinnigs) verkleden en liepen zo door Schiedam. Het uiteindelijke doel van deze optocht weet ik niet meer, ik weet nog wel dat het erg leuk was.” 
Anderen herkenden in de drie dames (v.l.n.r.) Lotte Stigter, Sasja Hagens en Katja Hristic, verkleed als de 3 dikke dames van Villa Achterwerk. Chantal Lening herkent zichzelf in de krantenvogel op de achtergrond. Zij vermoedt dat links van haar Susanne Droog loopt. Geheel links is waarschijnlijk journalist Jack Kerklaan.
 ‘Artisjokken’ was een Schravenlant-actie voor Unicef. Een lange stoet leerlingen en docenten verkleed als kunstwerk (‘artistiek sjokken’) trok door de binnenstad van Schiedam. Ieder had zijn best gedaan om veel sponsors aan zich te binden. En dat dan letterlijk en figuurlijk: aan de kunstwerken hingen labels met de namen van de sponsors. Hoe groter het label, hoe meer er betaald was.

Yvette Meijer vult aan: 'Ik kwam thuis op zolder nog wat artikelen tegen. Een stukje (ik denk uit de schoolkrant, geschreven door Max de Boer) over de arti-sjokken actie voor Unicef. Dit was in het schooljaar 1989/1990. Wellicht een leuke toevoeging op jullie vraag rondom foto 0004." Uit het genoemde artikel van Max de Boer het volgende fragment:

"In het cursusjaar 1989-1990 vond een ludieke actie plaats die door Schravenlant georganiseerd werd voor UNICEF. De actie heette "Kunst voor een kind" en had tot doel in Rwanda waterprojecten te helpen opzetten. In die tijd werden scholen opgeroepen kunstzinnige activiteiten te ontplooien, die geld zouden opbrengen voor de actie. Zo werd op Schravenlant het originele idee uitgewerkt om te gaan 'arti-sjokken' voor UNICEF. Op een bepaalde dag trokken zo'n tweehonderd scholieren door de stad als wandelend kunstoblect, gesponsord door bedrijven, instellingen en particulieren. De actie bracht zo'n 15000 gulden in het laatje. Als dank voor de enorme bijdrage ontving de school van UNICEF een sculptuur, die in het trappenhuis van het schoolgebouw te bezichtigen is" (bedoeld is hier het vorige gebouw, red.)

 

foto 0005: 

Veel reacties op foto 0005. Hans de Groot (examen 1978) herkent de fluitist: ”Jasper de Koster. Eind jaren '70 heb ik samen met hem nog gespeeld, ik als percussionist, hij als gitarist en nog wat andere muzikale studenten van Schravenlant. Jasper speelde ook in andere bands en trad veel op in de toen bekende poppodia in Schiedam en Rotterdam.” 
Jasper de Koster zelf weet meer: ”Op deze foto met de gitaarspelende Jan Willem de Boer en luisterende concierge Bink, herken ik mezelf als dwarsfluitspelende krullebol. Ik vermoed dat de foto rond 1978 is genomen. Jan Willem is bekend om zijn jarenlange bijdrage aan LookTv en heeft nu zijn eigen kanaal jwtv. Zelf ben ik werkzaam als instructeur Moderne printtechnieken op de Willem de Kooning Academie en nog steeds actief in de muziek. Niet als fluitist maar vooral als gitarist en bassist.”

 

foto 0006:

Pieter kroon vulde op de foto wat namen in. We hebben het vermoeden dat deze groep leerlingen staan voor het monument op de Dan in Amsterdam. We herkennen docent geschiedenis Guus Peek (onder Ton Maltha) en docent scheikunde Sake van der Goot (rechtsonder, jawel... met baard!) maar er leven nog vragen over wanneer?, waarom? welke klas? e.d. Wim Meijer (staand, 2e van rechts) vult aan: rechts van hem staat Rob Putters, tussen Koos Jansen en Pieter Kroon staat Richard Leenders. Rechts van Koen van der Elst is Yvette Meijer. 4e van links staat Rik Kraayenveld en tussen Ton en Leon: Robert-Jan. Onderste rij links is Natascha van Santen en naast haar knielt Caroline Rijke. De achternaam van Michel moet zijn: Doejaaren en die van Song is Lo. En verder schrijft Wim Meijer: "Het is waarschijnlijk klas 3A2 en dat moet dan het jaar 1980/1981 zijn geweest. Het was uiteraard een schoolreisje. De aanleiding is me niet helemaal duidelijk. Ik dacht dat we naar het Anne Frank Huis zijn geweest."

foto 0007:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dankzij reacties en eigen speurwerk op foto 0007 is het volgende bekend: het is een groepsfoto van deelnemers aan de eerste Werkweek Tekenen die plaatsvond in de jeugdherberg te Chaam, vermoedelijk in 1977. Die speciale week voor leerlingen met Tekenen als examenvak is lang een jaarlijkse traditie geweest. De foto werd gemaakt door Joost Kalkhoven en zijn veel te vroeg overleden vriend Michel Snoep en is door hen indertijd op groot formaat afgedrukt (100 x 70 cm.) ten behoeve van de expositie over de werkweek. Alle namen zijn bekend, zie de afbeelding met nummers en namen.

 

foto 0008:

Weinig reactie op foto 0008. We weten dat het een onderdeel is van de quiz “wedden dat”, een schoolse variatie op het destijds populaire TV-programma van dezelfde naam. Het was een podiumgebeuren in het kader van een actie voor een goed doel en werd aangestuurd door leerlingenvereniging Onder Ons. Twee leerlingen deden hun best om te raden van welke docenten de getoonde kuiten waren. En het publiek kon dan weer raden (wedden) hoeveel ze er goed hadden. Enkele docenten werden herkend: Ineke Vendel, Connie Koning, rector Van der Meijden en Gerard Burger.

 

foto 0009:

Foto 0009 bleek niet zo moeilijk. Floor Scheffers reageerde: “Dit zijn mijn oud-klasgenootjes Diedel van Rooij, Sara Makkenze en Sofie Makkenze! Ik vermoed dat dit in 2001 was tijdens het kerstbal. De kerstman is Armin de Graaf! Onze toenmalige docent Techniek en net als Diedel, Sara en Sofie, ook verbonden aan het Onder Ons (samen met Theo Clarijs).
De kerstfeesten organiseerden we vanuit Onder Ons en vonden toentertijd nog op een externe locatie plaats. Wat een mooie feestjes waren dat! :-) “

 

Foto 0010:

    

 Foto 0010   Op deze foto's kwam geen reactie, Sinterklaas blijft een mysterie. Wie kent Sint en weet wat meer?

 

Foto 0011:


“Foto 0011 is mijn handschrift, ik ontken overigens alles”,  was de eerste korte reactie van Tjeerd Arts. Maar nadien volgde het complete verhaal:
 
 “Ik ben blij dat iemand hier een foto van heeft gemaakt. Het haalt een hoop goede herinneringen boven! De namen op de foto zijn van leerlingen uit 6A : Tjeerd Arts, Equiano Spruit Bleeker, Eric van Duin, Rudy van Buren en Gilles (Wesdorp). De laatste naam lijkt later toegevoegd, maar ik moet bekennen dat ik ook niet meer had geweten dat ik Gilles er bij heb gekrabbeld (Sorry Gilles).
 
Dit schrijven was ons afscheid aan onze geclaimde kleedkamer. De tekst was verstopt achter de spiegel boven de wasbak onder de trap. DE REUS was een directe referentie naar het toen reeds lang opgeheven scholierenhonk "De Kabouter" een afgemuurd deel van de fietsenkelder wat was gepromoveerd tot opslaghok.
Uit dit opslaghok hadden wij een onder andere een bankstel "geleend" waarmee we DE REUS wat comfortabeler hebben gemaakt.
 
Na schooltijd waren we vaak aan het werk op en aan het podium en de producties en decoren die erbij hoorden. We hadden tijdens deze uren ongehinderde toegang tot het hele gebouw gezien de sleutelkast in de conciërgeloge nooit op slot was. We dronken het bier uit de koelkast in de lerarenkamer (bij deze onze welgemeende excuses voor het enigma van de nooit kloppende turflijsten)
 
Ook hadden we met behulp van "geleende" diaprojectoren een lichtnetwerk aangelegd in de kruipruimtes onder de school. Het is jammer dat het gebouw er niet meer staat want ik had graag gaan kijken in de meest noordelijke uithoek van deze onderwereld om te zien of na ons een nieuwe generatie recalcitrante jongelingen hun namen hebben toegevoegd aan het door ons op een funderingsmuur aangebrachte log. De kruipruimtes waren overigens, vanaf de kant van de gang bij het handvaardigheid lokaal (zuidwest), helemaal volgepropt met "geredde" ouwe zooi. Voor een recalcitrante jongeling was dit natuurlijk één grote schatkamer gevuld met coole goodies.”
 
Ruud van Buren, een andere naam op de lijst, reageert als volgt:
“14-06-1996 een van de laatste dagen van de genoemde namen op school. Het zal rond de eindexamenstunt zijn geweest. De eerste 4 genoemden waren in vele vrije uurtjes of zelfs in officiële schooluren vaak op/rond/onder het podium te vinden en bedachten ook de vele kerstshows en andere activiteiten. Eric en ik zijn jarenlang materiaalbeheerders bij O&O geweest en met onze eigen drive-in disco luisterden we menig schoolfeest in de kantine op. Maar denk ook aan het jaarlijkse Valentijnsfeest waar in de aanloop er naar toe gedichten voor elkaar werden geschreven die getoond werden in de hal. Waarop weer reacties kwamen, de een nog mooier dan de andere. Er is zelfs een gedichtenbundel van gemaakt en verkocht. Kerstshows waren toen, 1990-1996, grote happenings. De ene nog professioneler dan de andere. Ook werden we winnaar van een filmwedstrijd voor scholieren van het Hoogheemraadschap van Delfland met de korte speelfilm: I’d rather be a frog, met in de hoofdrollen Bas van Halderen, Marlou Vogel, Natasja van de Veer en Karen Helsdingen.
De genoemde groep ‘De Reus’ was in de laatste dagen op school een geuzennaam. Als groep hebben we in onze laatste 2-3 jaar op school onder het podium ons eigen honk gemaakt en onze ‘sporen’ achtergelaten zodat we nooit zouden worden vergeten in dat gebouw… Tot de sloop en het naar voren komen van deze markering. Van veel van deze activiteiten zijn nog VHS-banden te vinden waarop deze gouden tijd zijn vastgelegd. Mooie herinneringen en veel geleerd.”

 

Foto 0012:

Foto 0012 blijkt te zijn gemaakt tijdens een excursie naar Leiden. Leerlingen uit 5 vwo brachten o.a. een bezoek aan de universiteit waar zij een gastcollege poëzie kregen en waarna zij vervolgens op pad werden gestuurd met opdrachten rondom muurgedichten. Deze foto is een moment in de route langs die muurgedichten in 2006.

Charlotte Vollaard kent de namen: van boven naar beneden en van links naar rechts: “Lisanne Bosman, Danny van der Meij, Thomas Janssen, Rens van Doorn, Tom Jansen, ik (Charlotte Vollaard), Kelly Visser, Esmee Osephius en Lauren Bostelaar. We zaten allemaal in de bovenbouw van het vwo, vermoedelijk 4e of 5e klas.”

 

Foto 0013:

Foto 0013   Graag even extra aandacht voor foto 0013. We weten dat dit het Onder-Ons-slotfeest in 1986 is. We zien het optreden van de (toen al) oud-leerlingen Bob & Bert. Onze vraag is: wie zijn Bob en Bert en waar zijn ze? Met als vervolgvraag: willen zij voor ons optreden tijdens de reünie?

 

Foto 0014:

Van foto 0014 weten Evert Hoorweg en Willy Meulendijk te vertellen dat hij is genomen tijdens de werkweek in Baarn in 1967 ( A5, B5a, B5b en M5). Erica de Dreu- van Iperen (MMS 1967) vermoed dat de foto is gemaakt in het laatste jaar van het oude gebouw en/of van de MMS. Docenten op de foto zijn de heer Van Dijk, de heer Vroon, de heer Van Hove en Mej. Snepvangers. 

Met dank aan Corry Klein volgen hier de namen:

Bovenste rij van links naar rechts: Mej. Snepvangers (scheikunde), de heer Van Hove (Duits), Els van der Nat,  de heer Vroon (economie), Gerrit Smit, Wim van der Ham, Jaap Lemke, Arie Castelein, Joke Geytebeek, Thilde Rol, Marjolein Woord, Ineke Brand

Tweede rij van boven van links naar rechts:  Ton van der Veer, Jan Gilhuizen, Jose Baggerman, Lucas de Koning, Connie Eggink, George Dijkstra, Dick Rosman, Evert Hoornweg, Wil Meulendijk, ? , Wil Berkhof, ?, Geeske van Oosten, Jules ?, Martin Meyer, Hans Duitgenius

Derde rij van boven van links naar rechts: "Ricky Stolte, Nora Ingelse, Ansje Barzilai, Erica van Ieperen, Emmeke Barends, ?, Fred Splinter, ?, ?, Harry Verhoeven, de heer Van der Reyden (geschiedenis), ?, de heer Van Dijk (nederlands), Marijke in t Veld, Erik ?

Vierde rij van boven van links naar rechts: ?, Wim Gieselbach, ? Peter, Ida van Bergen, Tilly van Schijndel, ?,  Elsje Hofman, Frank van Dalen, Leo Blesgraaf, Karel Lund, ?, Harry ?, Daan Fons, Wim van der Gaag, Annechien Bernards, ?

Vijfde rij van boven van links naar rechts: ?, Corry Klein, ?, Janet Rotmans, Henk van de Wetering, Tineke van der Linden, Frits van der Mark, ?, ?, ?, Wim de Man, ?

Voorste rij: Ellen Schipper, Janny van der Meer, Herman Prins, Marleen Groeneveld, Kees Teerds, Louis Beckers, ?, Ton ?, John van der Pas, Joke Stok, Anneke Ubink

© 2018 - 2020 SCHRAVENLANT 150 JAAR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel