Ambassadeurs

Ambassadeurs

Was er vroeger een ‘Comité van Aanbeveling’, gevuld met respectabele notabelen, we gaan wel mee in de tijd. We vroegen een aantal oud-leerlingen of mensen die anderszins nauw bij de school betrokken waren of zijn en die de school en zijn historie representeren om ‘ambassadeur’ te zijn voor dit bijzondere lustrum ‘Schravenlant 150’.  Hun taak omschreven we onder meer als: desgevraagd raadgeven op het gebied van persoonlijke expertise en fungeren als aansprekend voorbeeld.

We introduceren een aantal van hen, onder wie uiteraard Ir Rob van der Meijden, rector van 1 oktober 1976 tot 31 juli 2003. Hij is afgestudeerd als Scheikundig ingenieur (TH Delft, anorganisch/fysische chemie). Niet alleen zeer betrokken bij zijn leerlingen en docenten, maar ook – in de periode van ‘Rijks Scholengemeenschap Schravenlant’ – jarenlang lid van het Trio Rijksrectoren en voorzitter van het overleg van Rijksrectoren in Zuid-Nederland. Onvergetelijk waren de grootse vieringen door leerlingen van zijn verjaardag, elk jaar.

Met de blik op onze schoolhistorie gericht, noemen we Ir Jan Backer, hij was leerling van de Rijks HBS in de schooljaren 1956 tot en met 1963. Ook afgestudeerd aan de TH Delft, 1969 – 1972, en wel als Bouwkundig ingenieur. Hij was de laatste in een reeks van leerlingen, waarvan de eerste in 1883 (!) op de HBS kwam. Als vele van zijn voorgangers lagen veel van zijn activiteiten op school: zoals aansprekende rollen in toneelstukken en lidmaatschap van het vijfkoppig, toen zeer actieve Onder Ons-bestuur. Hij speelde mee in het cabaret bij afscheid van Dr R. Oort (directeur van 1946 – 1976) en droeg bij aan een toneelvoorstelling en de organisatie bij het 100-jarig bestaan van de Rijks HBS en MMS in 1969.

Dichterbij, en zeer actief in Schiedam gebleven, is Jan Willem de Boer, die leerling was in de schooljaren 1970-1976.
Ook hij was actief voor Onder Ons, dat in die tijd van democratisering er al weer anders uitzag dan in Jan Backers periode. Maar ook overeenkomsten: met Jasper de Koster was hij winnaar van de allereerste talentenjacht. Bovendien speelde hij mee in twee opvoeringen van Shakespeare-toneelstukken.
Hij werd leraar Frans, en is inmiddels gepensioneerd. Zeer betrokken bij lokale radio-en tv, was van 2001 tot 2018 presentator van Looktv. Is nog steeds actief vlogger op YouTube /JW TV Schiedam: https://tinyurl.com/yyzpn6k4.

De wetenschap: Prof. Dr Arjen Doelman was leerling van augustus 1975 tot juli 1981. Hij is nu hoogleraar wiskunde, Universiteit Leiden.
Vanuit Schravenlant is hij wiskunde gaan studeren in Leiden, kwam na omzwervingen via o.a. de Universiteit Utrecht, Cornell University (in de VS) en de Universiteit van Amsterdam sinds 2010 weer terug bij zijn alma mater Leiden.
Alleen maar mooie herinneringen aan Schravenlant, vooral: in weer en wind basketballen op het plein, vele zeilkampen, natuurlijk klasgenoten en zelfs docenten.

Op verschillende manieren betrokken bij Schravenlant: Chaibia Kassino-Fkiri was vwo-leerling van 1980 tot 1986. Zij is moeder van twee zonen die hier op school zitten/hebben gezeten: Ilias (heeft vwo gedaan), Sami (zit nu in 3 vwo).  Zij werkt nu op het HBO in Rotterdam en maakt ook deel uit van de Ouderraad én van de Medezeggenschapsraad van Lyceum Schravenlant. Vanuit die laatste rol ook lid van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de koepelorganisatie OVSV, waar ons Lyceum deel van uitmaakt.

Een andere tak van sport: Jasmina Janković. Geboren in het voormalige Joegoslavië, kwam zij met haar familie in 1992 in Nederland aan.  Zij deed de havo in de periode 1998 – 2003: ''Class of 2003'', schrijft zij zelf.
Zij is professioneel handbalkeepster, Olympiër bij de Zomerspelen van 2016: met het Nederlands vrouwen-handbalteam werd zij daar 4e. Vanaf 2004 speelt zij bij buitenlandse clubs, momenteel bij Toulon St Cyr Var Handball.
Met mede-Schiedamse handbalster Kelly Dulfer won zij de Schiedamse Sportprijs 2018. Als zodanig is ze al ‘Sportieve Ambassadrice’. Over Schravenlant zegt zij: “Het vertrouwen dat Schravenlant en Mentor Emaus mij gaven in verband met vrijstelling, was de eerste stap richting Jong Oranje.”

Merlijn Kerkhof startte in 1999 met vwo+ (vwo met Spaans en Russisch) en haalde in 2005 zijn vwo-diploma. Hij was actief lid – secretaris – van Onder Ons, zijn humoristische notulen bevinden zich in het archief van Onder Ons! Hij studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en deed een journalistieke master aan de Universiteit van Amsterdam. Muziekjournalist voor de Volkskrant, schrijver van Alles begint bij Bach (2016) en Oude Maasweg kwart voor drie (maart 2019). Zoals hij het zelf omschrijft “Het langverwachte boek van de beste band van Nederland ooit aller tijden. Presentatie: zaterdag 16 maart, 20.00 uur in Donner, Rotterdam.” http://merlijnkerkhof.nl

Hans van Iperen,
promotor van ambassadeurs

© 2018 - 2020 SCHRAVENLANT 150 JAAR | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel